Interviews

Gepubliceerd op 9 januari 2018

De vraag van… André van Aarle

Ieder mens heeft wel van die vragen waar moeilijk een antwoord op te vinden is, die steeds weer terugkomen maar waar wel iets mee moet gebeuren. Hoe zit dat bij reli-professionals en hun dagelijkse werkzaamheden? Over welke vragen hebben we het dan?

Vandaag: André van Aarle, rooms-katholiek diaken, fulltime werkend in het bisdom Rotterdam en woonachtig in Ter Aar.

De vraag van André is: Op welke wijze kan ik als rooms-katholieke diaken-pastor de interreligieuze dialoog aangaan vanuit het perspectief dat Christus de Weg, de Waarheid en het Leven is (Johannes 14)? En wat betekent die dialoog uiteindelijk voor het zielenheil van de mensen?

Waarom deze vraag? “Ik ben al langer bezig om dit voor mijzelf uit te zoeken. Ik merk dat in de interreligieuze dialoog twee zaken een belangrijke rol spelen:

1. De overeenkomsten in bronnen en humanistische waarden en
2. De daaruit voortkomende levensbeschouwing die de aarde bewoonbaarder zou moeten maken.

Toch blijft bij mij de vraag zitten naar het zielenheil. Wat betekent geloven voor het leven over de grens van de dood heen. Als wij ons daarop focussen dan komt toch ook de waarheidsvraag om de hoek kijken. Hoe ga je met die waarheid om als Christus aangeeft dat Hij de weg is, de waarheid en het leven. Wat betekent dat voor mijn houding naar andere religies en de dialoog tussen hen. Mag daar ook een evangelisatie model in zitten? Of is het ook een loslaten van wat Christus ons leert. Het eerste kan rieken naar hoogmoed het tweede kan rieken naar nietszeggende relativisme.

Voor mij is deze vraag relevant omdat ik in de streek waar ik nu werkzaam ben, betrokken ben geraakt met statushouders uit Islamitische landen. De meeste van deze statushouders zijn Moslim. Als kerk helpen wij hen concreet, maar automatisch gaan de gesprekken hierover of worden er vragen aan mij gesteld. Ook door de basisscholen word ik hiermee geconfronteerd. Wat ga je bidden als er een schoolviering is, waar iedereen aan meedoet? Maar ook: Wat doe je als islamitische ouders niet willen dat hun kind in de kerk een schoolviering meemaken? Die vragen komen concreet op mij af en indirect probeer ik al langer hier een (pastoraal-theologisch) antwoord op te geven. Hoe gaan christelijke gelovigen hiermee om?

Reacties
Back to Top ↑