Klussen

Gepubliceerd op 16 september 2019

Gezocht: Assistent in opleiding (20-9, Amsterdam)

Wat is de wisselwerking tussen individuele geloofsbeleving en gedeelde geloofstaal in praktijken van kleine protestantse christelijke geloofsgemeenschappen die zich bewust zijn van hun post-seculiere context? Werken ze positief op elkaar in en veranderen ze aan elkaar of blijven het verschillende grootheden die elkaar wellicht zelfs in de weg zitten?

Om op deze vragen antwoord te kunnen geven, is de Protestantse Theologische Universiteit in samenwerking met het Seminarium van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland per 1 november op zoek naar een Assistent in opleiding (aio, fulltime) voor het project ‘Wisselwerking en articulatie: individuele geloofsbeleving en gedeelde geloofstaal in kleine postseculiere protestantse geloofsgemeenschappen’.

De Protestantse Theologische Universiteit is een levensbeschouwelijke universiteit, een centrum voor theologisch onderwijs, onderzoek en kerkelijke en maatschappelijke dienstverlening. Het Seminarium van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten (VEG) in Nederland werkt op het gebied van onderzoek en onderwijs nauw samen met de PThU.

Wat vragen wij van je?
Als afgestudeerd theoloog begin je met het bestuderen van cultuurtheologische literatuur, om de toenemende veelvormigheid en individualisering van religie in kaart te brengen. Vervolgens onderzoek je wat er nu feitelijk speelt tussen individu en gemeenschap in een kleine kerkelijke gemeenschap.

– In het eerste jaar van het onderzoek verdiep je je in systematisch-theologische literatuur rond geloofstaal, individu en gemeenschap in de laatmoderne, (post)seculiere tijd.
– Met deze literatuur ontwikkel je in het tweede jaar een kader en stappenplan om de verhoudingen tussen geloofsbeleving, geloofstaal, individu en gemeenschap te beschrijven.
– In het derde jaar onderzoek je met dit stappenplan praktisch-theologisch de geloofspraktijk van een of enkele kerkelijke gemeenschappen.
– In het vierde jaar rond je een, bij voorkeur Engelstalig, proefschrift af. Onderzoeksresultaten kunnen tussentijds worden gedeeld op enkele conferenties, in vakpublicaties of vormen van valorisatie.

Bekijk hier het onderzoeksplan van waaruit je gaat werken

Hiervoor heb je nodig:
– Een afgeronde studie theologie met een relevante (research)masteropleiding, of een opleiding die daar gelijkwaardig aan is
– Kennis van de ontwikkelingen in een vakdiscipline (systematisch- of praktisch-theologisch) met interdisciplinaire interesse en de vaardigheid je hierin te verdiepen
– Goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid en beheersing van het Engels
– Bereidheid tot deelname aan trainingen via de Graduate School en Noster-bijeenkomsten
– Affiniteit met theologiebeoefening vanuit het profiel en perspectief van de PThU
– Belangstelling voor kleine geloofsgemeenschappen
– Interesse in kerkelijke ontwikkelingen in Nederland en een respectvolle attitude om in een kerkelijke praktijk participerend te kunnen onderzoeken

Wat bieden wij?
Bij de PThU werk je in een omgeving waarin fascinatie voor wat geloof met mensen doet de boventoon voert. Vanuit die fascinatie zorgen wij voor relevant onderzoek naar ontwikkelingen in geloof, kerk en wereldchristendom.

– Je gaat aan de slag bij de PThU, locatie Amsterdam
– Je werkt vanuit een vastgesteld onderzoeksplan met ruimte voor eigen accenten
– Je wordt begeleid door prof. dr. H.S. Benjamins en prof. dr. H.P. de Roest (promotores) en dr. T.L. Hettema (copromotor)
– Je krijgt een aanstelling van 1.0 fte voor de duur van een jaar. Na toetsing van de voortgang volgt verlenging met 3 jaar
– Het salaris volgt de cao van de VSNU voor promovendi (schaal P) en begint in het eerste aanstellingsjaar bij € 2.335 bruto per maand bij een fulltime dienstverband. De eindschaal is € 2.972 bruto per maand
– Reiskosten woon-werkverkeer worden voor 70% vergoed (openbaar vervoer, 2e klas). Dienstreizen worden voor 100% vergoed (openbaar vervoer, 1e klas)
– Je neemt deel aan de Graduate School van de PThU en aan (internationale) netwerken
– Je krijgt budget voor congressen, symposia en deskundigheidsbevordering

Wil je meer weten over de procedure of de vacature?
Neem dan contact op met prof. dr. H.S. Benjamins, hsbenjamins@pthu.nl.

Solliciteren naar deze functie?
Stuur dan vóór 20 september 2019 een motivatiebrief, curriculum vitae en een cijferlijst van jouw masterdiploma naar sollicitatie@pthu.nl.
Sollicitatiegesprekken vinden plaats op 15 oktober 2019.

Bron: PThU

Reacties
Back to Top ↑