Werkgever?

VU start onderzoek naar omgaan met emoties, religie en mentaal welbevinden in de coronacrisis

Vanaf 23 mei start de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) het onderzoek ‘Zelfcompassie in tijden van het Coronavirus: een studie naar omgaan met emoties, religie en mentaal welbevinden’.

Het doel van dit onderzoek is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kennis over welbevinden in de coronacrisis. De eerste resultaten worden verwacht in december van dit jaar. Kijk voor deelname en meer informatie op vu.nl/zelfcompassie.

Voor veel mensen zorgt de coronacrisis voor stress, angst, onzekerheid, verdriet, pijn, machteloosheid en soms zelfs wanhoop. Initiatiefnemer en onderzoeksleider VU-hoogleraar Hanneke Schaap-Jonker (klinische godsdienstpsychologie) verbonden aan de VU-faculteit Religie en Theologie: “Uit eerder onderzoek weten we dat een kritische houding naar jezelf kan leiden tot psychische klachten, en een milde houding tot mentaal welbevinden. Wanneer we meer weten over de rol van geloof en levensovertuiging in het vriendelijk zijn naar jezelf en het effect hiervan op mentaal welzijn, kan dat mensen helpen in bijvoorbeeld therapie of coaching.”

Een crisis is voor iedereen ingrijpend
Welke emoties de boventoon voeren, is voor iedereen weer anders. De een is harder getroffen dan de ander en ieder persoon beleeft het weer anders. Schaap-Jonker: “Maar voor iedereen geldt: de crisis doet iets met je gevoelsleven en de manier waarop je in het leven staat, net als tijdens andere ingrijpende gebeurtenissen of situaties.” Belangrijke vragen in het onderzoek zijn bijvoorbeeld ‘Hoe verhoud je je tot jezelf en tot je eigen emoties?’ ‘Hoe kijk je naar het lijden dat jouzelf of anderen treft?’ ‘En hoe heeft dat te maken met hoe je kijkt naar de wereld en naar een God of dat wat voor jou heilig is?’

Deelname aan het onderzoek 
Iedereen kan meedoen aan het onderzoek. Geïnteresseerden wordt gevraagd middels de link deel te nemen aan het onderzoek. Het onderzoek is anoniem en bestaat uit een eenmalige online vragenlijst. Het invullen hiervan duurt 20 tot 30 minuten. Er wordt vertrouwelijk met ieders gegevens omgegaan. Informatie over een vervolgstudie wordt aan het einde van de online vragenlijst gegeven.

Bron: VU

Deel dit bericht:

magnifiercrossmenu